Sorunlu Ayaklar İçin Ayakkabı Modelleri

sorunlu ayaklar için ayakkabı

Ayak ağrısı, günlük hayatta yapılan tüm aktiviteleri engelleyebilir hatta bizi sevdiğimiz şeyleri yapmaktan alı tutabilir. Hassas veya sorunlu ayaklarda topuk ağrısı, eklem ağrısı, kireçlenme vb. gibi çeşitli problemlerin yaşandığı görülebilir. Durum böyle olduğunda ayakkabı mağazasına yürüyüş bile eziyete dönüşür. Ayak problemi yaşayan biri olarak masaj salonlarından ortopedi doktorlarına kadar ziyaret etmediğiniz yer kalmadıysa belki de ayakkabı seçiminizle ilgili alışkanlıklarınızı biraz değiştirmeniz gerekiyor. Tüm hayatımızı etkileyen ayakkabı konforuna sahip ayakkabıları bulmak artık zor değil. Ayakkabı seçiminde bilmeniz gereken tüm bilgileri size anlatıyor olacağız.

 

Ayak Rahatsızlıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Uyanık kaldığımız süre boyunca çoğunlukla ayakta duruyoruz. Bu nedenle %80’imizin ayak ağrısı yaşaması veya herhangi bir ayak sağlığı problemine sahip olması hiç de şaşırtıcı değildir. Yaşadığınız durum size özel olabilir; ancak çoğunlukla yaşanılan ayak sorunlarına bir göz atalım:

  • Bunyon (Ayak baş parmak çıkıntısı)
  • Çekiç parmak sorunu
  • Nasır ve su toplamaları
  • Morton nöroması

Kendiniz için en doğru ayakkabıyı bulmak için alış verişe çıktığınızda; ayakkabıların dış görünümü üzerinden rahat olup olmadığını tahmin edebilirsiniz. Bununla birlikte ayakkabının yapısı, hangi malzemeden yapıldığı, genişliği, topuk yüksekliği ve taban kalınlığı gibi detaylar bir ayakkabının kalitesini dış görünümden ziyade daha çok belirler. Ayaklarınıza yeterince rahat vermeyen ayakkabılar, destek veya yastıklama özelliğine sahip olmayabilir ki bu ayaklarınız için iyi değildir. Paranızı rahat ayakkabılara harcadığınızdan emin olmak istersiniz. Ayakkabı modeli seçerken dikkat etmeniz gerekenleri öğrenerek daha doğru seçimler yapabilirsiniz.

 

Sorunlu Ayaklar İçin Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Sırt ve ayak ağrılarına iyi gelecek bir ayakkabıyı almadan önce biraz araştırma yapmış olmanız gerekir. El yapımı üretilen triko ayakkabılar rahat ve sağlıklı ayakkabı modelleri arasındadır. Kendinize uygun olup olmadığına ufak araştırmalar sonucunda karar verebilirsiniz. Uzun ömürlü bir ayakkabı satın almak istiyorsanız sadece fiyatını değil kalitesini de göz önünde bulundurmalısınız. Ayakkabı alışverişi yapmadan önce aklınızda bulundurmanız gerekenleri sıralayalım.

  • Ayakkabıyı günün sonunda, ayaklar en geniş haline ulaştığında almak en iyisidir. Böylelikle ayakların en şiş ve yorgun anında bile size uygun olan bir ayakkabıyı seçersiniz. 
  • Ayakkabı deneyecekseniz günlük hayatta kullandığınız çorabın aynısını giymeniz önemlidir.
  • Bir ayağınızın numarası diğerinden daha büyükse alışverişinizi büyük olana göre yapmalısınız. Ayakkabı kalıplarının üretici markalara göre değiştiğini unutmayın.
  • Belki de herkesin bildiği ve en çok işe yarayan önerilerden biri de başparmak ve ayakkabı arasında boşluk bırakacak ayakkabıları tercih etmektir. 

İnternetten alışveriş yapıyorsanız ürünün özelliklerini dikkatle incelemeli ve ayakkabı denemesini size ulaştığında yapmalısınız. Örneğin topuk boyu, üretildiği malzeme ve taban çeşidi internetten alacağınız bir ayakkabı hakkında oldukça verimli bilgiler elde etmenizi sağlayacaktır. Böylelikle ayağınızda sorun olsa da size iyi gelebilecek ayakkabıyı bulabilir ve deneyerek son kararı verebilirsiniz.

 

Sağlık Sorunu Olanların Giymesi Gereken Ayakkabı Modelleri

Herhangi bir ayakkabının daha rahat olmasını sağlayan unsurlardan biri iç tabanıdır; çünkü ayakkabıdaki esnekliğin ve desteğin merkezidir. Ayak yapınıza uygun ayakkabı seçecekken aşağıdaki unsurları göz önünde bulundurabilirsiniz. 

  1. Ayak kemeri yüksekliği: Ayakkabı numarasının kişiden kişiye göre değişebileceği gibi ayak kemeri yüksekliği de her bireyde farklılık gösterir. Ayak tabanlıkları farklı kemer yüksekliklerine gereken konforu sağlamak için ihtiyaç duyulan malzemedir. Eğer ayağın altında ufak bir top var gibi hissediliyorsa ayak kemeri yüksektir.  
  2. Destek: Sağlam bir tabanlık aynı zamanda rahat olur. Eğer tabanlık çok esnekse ihtiyaç duyulan desteği sağlamayabilir. Bununla birlikte çok yumuşak ise başta her ne kadar iyi hissettirse de uzun vadede ayak ağrılarını hafifletmek için etkileri yoktur. Ayağı destekleyen tabanlıklara sahip ayakkabıları seçin.
  3. Kalite: Ayakkabının üretildiği malzeme ve içerisinde kullanılan tabanlığın ömrü birbirine paraleldir; ancak ayakkabı tabanlıklarının işlevselliklerini sürdürebilmeleri için 6 ayda bir yenilenmeleri gerekir. Böylelikle ayaktan dolayı aşınan ayak tabanlıkları yerine sürekli konfor sağlayacak bir ayakkabıya sahip olunur.
  4. Çok yönlülük: Dolabınızda muhtemelen birden fazla ayakkabı çeşidi vardır. Örneğin snekarsleri yürüyüşe çıkarken, sandaletlerinizi yaz sıcağında ve botlarınızı sonbaharda tercih ediyorsunuzdur. Her ayakkabı modeli tabanlık bulundurmak sizi biraz uğraştırabilir ve maliyetli olabilir. O nedenle her ayakkabıya uyacak çok yönlü bir tabanlık seçimi yapmanız önerilir.

 

Ayağında Rahatsızlık Olanlar İçin Ayakkabı Modelleri İncelemesi

Yüksek Topuklu Ayakkabılar

5 cm’den uzun topuklu ayakkabılar sürekli giyildiğinde ayak sağlığı için kötü olabilir. Ayağın kemeri ve topuğun üzerindeki eklemler aşınabilir. Bu nedenle topuklu ayakkabı giyme sevdasına zaman zaman ara verilmeli ve ayağı rahat ettirecek ayakkabılar da giyilmelidir. Çok yüksek topuklu ayakkabılar diz üzerindeki baskıyı arttırarak ileride başka sağlık problemlerine neden olabilir. Eğer 5 cm’den kısa topuklu ayakkabı giyiyorsanız yine de bir tane sneakers ayakkabı almanızı öneriyoruz.

 

Düztaban Ayakkabılar

Çok yüksek topuklu giymek sağlığa zararlı olabiliyorken tamamen düz olan ve yeri hissedebildiğiniz düztaban ayakkabılar da sağlığa zararlı olabilmektedir. Yürüyüş ayakkabısı gibi özel olarak üretilmiş tabanı düz ayakkabıları tercih ediyorsanız esnekliğe dikkat etmelisiniz. Ayakkabının ikiye katlanabilecek kadar esnek olması iyi bir seçenek olduğuna işarettir. Bununla birlikte daha rahat bir deneyim için ekstra iç tabanlık veya ortopedik tabanlık satın alınabilir.

 

Terlikler

Tamamen plastikten yapılan ve ayağın tabanına destek sağlamayan terlikler, doktorlar tarafından önerilmiyor. Ayrıca, şişmiş ayak kemikleri veya kemik çıkıntısı olan kişiler için ortopedik olmayan terlikler günlük hayat kullanımında önerilmiyor. Arkası kapalı ve hafif topuklu terliklerin ayak sağlığı problemi olanlar için daha doğru bir tercih olacağını söylemeliyiz. Eva taban terlik ise sorunlu ayakları olanların tercih edebileceği diğer modeller arasında yer alıyor.  

 

Ayakkabı Modelleri Arasından Size En Uygunu Olanı Seçin

Ervaninbutigi.com olarak size farklı ayakkabı modellerinde en rahat seçenekleri sunuyoruz. Hem dış görünüşü güzel hem de sağlığınız açısından faydalı ayakkabılar için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 

 

Sandaletler

Çoğu kadın sandalet ayağı yerde tutmak için tabandan ve birkaç ince deri parçasından oluşur. Ayak problemlerine sahipseniz destekli sandaletleri seçmek sizin için sağlıklı olacaktır. Eğer ki modelini çok beğendiğiniz ve almaya kararlı olduğunuz güzel görünüşlü bir sandalet varsa, içine ayağınıza uygun taban satın alarak giyebilirsiniz. Sandaletlerdeki kayışlar, ayakkabının güvenli olmasına ve ayağa göre özel bir şekilde ayarlanmasını sağlar. Bileğin arkasından geçen kayışlı sandaletler, ayaktaki yükü eşit olarak dağıtacağından ayak sağlığı sorunlarının oluşmasını çoğunlukla engeller. Ayakları kesen, su toplaması yapan ve ayağı rahatsız eden sandaletlerden kaçınılmalıdır.

 

Botlar

Sonbahar aylarının ve kış mevsiminin olmazsa olmazı botlar, doğru seçildiğinde ayaklarını sağlığını stabilize eden bir etkiye sahip olabilir. Yüksek topuklu botlar bu kategoride pek değildir. Dengeyi ve hızı sağlasa da kişinin boyuna ve vücut ağırlığına uygun olan topuk seçilmelidir. Ayak eklemlerinde yamukluk olan kişiler, düşük topuklu, lastik tabanlı ve iyi kemer desteğine sahip düz botları seçmelidir. Yürüyüş botları ise genellikle ayağı güzelce kavrar ve ayak bileğine destek verir. Botların da biraz esniyor olmasına özen göstermelisiniz, aksi takdirde ayağın hareketini önleyebilirler.

 

Bir önceki yazımıza https://www.ervaninbutigi.com/blog/icerik/kosu-ayakkabisi-secimi linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler: rahat ayakkabı
Haziran 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR