Koşu ve Yürüyüş Ayakkabısı Seçimi

koşu ayakkabısı seçimi

Günlük hayatta giydiğimiz ayakkabıların rahat olmasına ne kadar özen göstersek de koşu ve yürüyüş ayakkabı seçimini çok daha özenli yapmalıyız. Babet, terlik veya normal bir spor ayakkabıdan farklı olan koşu ve yürüyüş ayakkabıları kendi içerisinde bile değişik özelliklere ayrılır. Koşu ayakkabısı yumuşak ve esnek olmalıdır. Bu nedenle koşu yaparken yürüyüş ayakkabısı tercih edilmez; çünkü daha serttir ve ihtiyaç duyulan esnekliği sağlamayabilir. Çoğu fit yürüyüşçü ihtiyaçlarını karşılayan hatta çoğu yürüyüş ayakkabısından daha iyi özelliklere sahip koşu ayakkabısı bulabilir. Hangi durumlarda hangi ayakkabı özelliklerine ihtiyacınız olduğunu bilmek seçim yapmanızı kolaylaştırır ve uzun ömürlü bir ayakkabı satın almanıza yardımcı olur.

 

Koşu Ayakkabısı Nasıl Olmalı?

Koşu ayakkabıları birden fazla işleve sahiptir. Bu nedenle tasarımcılar ve üreticiler en yeni materyaller ve teknoloji ile koşu ayakkabısı modellerini güncellemelidir. Dünyada üretilen o kadar çok koşu ayakkabısı vardır ki seçim yapmakta zorlanmanız normaldir. İhtiyaçlarınızı ve stilinizi göz önüne almanız işleri biraz kolaylaştırabilir. Minimalist tasarımlardan uzun mesafe koşularına kadar çeşitli koşu ayakkabılarından kendinize en uygun olanı bulmak önemlidir.

Koşu ayakkabıları, ayak parmaklarına veya topuğa odaklanan farklı topuk-ayak seviyelerinden modeller sunar. Koşu ayakkabıları ayrıca stabilite elemanlarına ve overpronasyonun düzeltilmesine yardımcı olmak için tasarlanmış hareket kontrol ayakkabıları olup olmadıklarına göre sınıflandırılır. Yeni sezon ayakkabılar son teknolojiye uygun olarak üretilmiş olup daha az ağırlıkla daha fazla sağlamlık ve esneklik sağlar. Bununla birlikte sürtünme noktalarını ortadan kaldırmak için yastık görevi gören bölümlere sahiptir.  

 

Yürüyüş Ayakkabısı Özellikleri

Buna karşılık yürüyüş ayakkabısı teknolojinin gelişmelerini koşu ayakkabısı kadar takip etmez. Performanstan çok konfor için tasarlanmıştır. Yavaş tempoda kısa yürüyüşler yapmak için ihtiyacınız olan her şeyi çoğu orta üst kalitedeki yürüyüş ayakkabısı karşılar. Tempolu ve düzenli fitness yürüyüşçüleri ise topuklarına çarptığında ve her adım attıklarında esnek, hafif ve düz bir ayakkabıya ihtiyaç duyarlar. Birçok yürüyüş ayakkabısı sert ver ağır olduğundan seçim yapmadan önce dikkatlice incelenmelidir. Yoksa destek olacakları yerde doğal ayak hareketlerinizle savaşır ve sizi yavaşlatırlar. Piyasada yürüyüş ayakkabısı açısından daha az seçenek olduğundan fitness yürüyüşçüleri genellikle ihtiyaçlarını daha iyi karşılayan koşu ayakkabılarını tercih ederler.

 

Sportif Ayakkabılarda Yastıklama

Koşucular her bir adımda vücut ağırlığının üç katı ile yere çarparken, yürüyüşçüler vücut ağırlığının yalnızca bir buçuk katı ile çarparlar. Koşucular topuklarda ve ön ayak parmaklarında yürüyüşçülere kıyasla daha fazla yastıklamaya ihtiyaç duyarlar. Koşu ayakkabısı seçilirken yastıklama özelliklerine bu nedenle çok fazla dikkat edilir. Yastıklama özelliği ne kadar iyiyse koşucu daha iyi bir performans sergiler buna bağlı olarak ürünün kalitesi ve fiyatı yükselebilir.

Yürüyüş ayakkabılarında ise koşu ayakkabılarında olduğu gibi ön ayak parmaklarındaki ekstra kuvvetli yastıklamaya ihtiyaç yoktur. Fazla yastıklama özelliği aynı zamanda ayakkabının ağırlığını arttırır. Ağırlığı artan yastıklı spor ayakkabılar ayak ve bacaklar arasındaki dengeyi sağlayarak sakatlanma riskini azaltır. Hafif ayakkabılar ise kişiye daha hızlı yürüme veya koşma imkanı verir. Spor ayakkabısı alacak kişilerin bu iki özellik arasında karar vermesi zorlu olabilir. 

Fitness yürüyüşçüleri, yeterli yastıklama sağlayan daha hafif ayakkabıları tercih etmelidir. Böylelikle ayaklar ve bacaklar uzun bir yürüyüşten sonra çok darbe hissetmez. Minimalist tasarlanan veya düz taban ayakkabılar kısa yürüyüşler için ideal olabilirken düzenli kullanımda veya uzun yürüyüşler için yeterli yastıklamaya ve konfora sahip değildir. Eğer bir seferde 10 kilometreden fazla yürümeyi planlıyorsanız yastıklı koşu ayakkabılarını inceleyebilirsiniz. Yürüyüş ayakkabısı tercihi yapacaksanız ihtiyaçları karşılayan kriterlere sahip ayakkabıları araştırmalısınız. 

 

Topuk Yüksekliği

Koşu ayakkabıları sağlam topuklarıyla koşuculara stabilite sağlamak için dizayn edilmişlerdir. Kişiden kişiye değişmek üzere herkes ayağının farklı kısımlarıyla yere çarpar. Ayağın yerle temas ettiği kısım ayak parmakları, ayağın ortası veya topuk olabilir. Hangisinin daha sağlıklı olduğu konusunda farklı teoriler bulunur; ancak kişinin kendisini tanıması ve koşu ayakkabısını buna göre seçmesi uzun vadede çok önemlidir.

Yürüyüş ayakkabısı seçerken çok yüksek bir topuğa gerek yoktur. Ayağı kavrayan ve konfor veren şekilde tasarlanmış ayakkabılar, söz konusu yürüyüş olduğunda bir tık öne çıkarlar. Uzun mesafe fitness yürüyüşçüleri ise topuktan ayak parmağına kadar en az yükseklik farkı olan koşu veya yürüyüş ayakkabılarını seçmelidirler. Koşu ayakkabılarında topuk ve ayak parmağı arasındaki yükseklik farkı konfor ve performans için önemlidir. 0 mm ve 14 mm arasında gruplandırılır. Ayakkabının sadece dış görünümüne bakarak tahmin yapmak çoğu zaman yanıltıcıdır. Bazıları dışarıdan daha yüksek topuğa sahip olsa da içeriden daha düşük tabana sahiptir. 

 

Esneklik

Çoğu koşu ayakkabısındaki en esnek nokta orta tabandır; ancak diğerlerinde ayak parmaklarında ya da topuklarda olabilir. Hareketi kontrol etmede faydalı stabiliteyi sağlayan koşu ayakkabıları bir adım sırasında ayağın çok fazla dönmesini önleyici elemanlara sahiptir. Bu da ayakkabıdaki esnekliği azaltan bir faktördür. Koşu ve yürüyüş ayakkabısı seçiminde birinden biri feda edilmelidir. Hiç bükülmeyen bir spor ayakkabısının ise koşu için de yürüyüş için de uygun olmadığını hatırlatalım. Günlük hayatta kullanılan ayakkabılarda dahi ayakkabının esneklik payına oldukça dikkat etmek gerekir. 

 

Koşu Ayakkabısı ve Spor Ayakkabısı Nereden Alınır?

Öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Günlük hayatta ayakkabıyı ne adar kullanacağınızı ve nerelerde giyeceğinizi tahmin edersiniz. Yaşam şekliniz ayakkabıyı belirlemede önemlidir. sneakers ayakkabılar hem esnek hem topuklu oluşlarıyla günlük hayattaki orta mesafe yürüyüş ve koşular için uygundur. Eğer sporla profesyonel olarak ilgilenmiyor ancak hareketli bir hayat sürdürüyorsanız sneakers modelleri tercih edebilirsiniz.

Ervanın Butiğindeki tüm sneakers ayakkabılar son teknolojiyle üretilmiştir. Modaya uyumu ve günlük hayattaki kullanımı için birbirinden farklı desenlerde ve renklerde seçenekler bulmak mümkündür. Mor, mavi veya sarı gibi cıvıl cıvıl renkler enerjinizi yükseltirken sizi günlük hayatta hareket etmekten mahrum bırakmaz. Ayakkabı numaranıza, kıyafet stilinize ve konforunuza en uygun ayakkabıyı bulmak için internet sitemizdeki modellerimizi inceleyebilirsiniz.

Koşu veya yürüyüş için tek bir doğru ayakkabı yoktur. Taraklı veya sağlık problemi olan ayaklar için ortopedik ayakkabıların tercih edilmesi önerilir. Herkesin kendi ihtiyacına uygun ayakkabıyı bulabileceği modellerimiz arasında sağlığınızı önemseyen ayakkabıları bulabilirsiniz. Deri, süet veya kumaştan yapılan ayakkabılarımız, standart tam kalıpta üretilmiştir ve her numaradan ayakkabıyı bulmak mümkündür.  İster atletik bir yapınız olsun ister günlük rutinlerinizi yapıyor olun, en konforlu ve güzel görünümlü ayakkabıyı tercih etmek istersiniz. 

Topukları yüksek sneakers modeller veya son dönemin modasına uygun triko sneakers ayakkabılar için mağaza mağaza dolaşmanıza gerek yok. Rahatlığı ön plana koyanlar için sneakers modeller, yaz geliyor ne giymeliyim diyenlere terlikler ve babetler ile geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz. Uygun fiyatlarımızla herkesin hem modaya uygun çeşit çeşit ayakkabı giymesine yardımcı oluyor hem de sağlığınızı önemsiyoruz. Türkiye’nin her yerine tek bir tıkla siparişinizi gönderiyor ve yorumlarınızı önemsiyoruz. En cool ve rahat spor ayakkabıları için birbirinden farklı modeldeki ve renkteki sneakers ayakkabılarımızı inceleyebilirsiniz. Sağlıklı ve bol yürüyüşlü günler!

 

Bir önceki yazımıza https://www.ervaninbutigi.com/blog/icerik/rahat-ayakkabi-modelleri linki üzerinden ulaşabilirsiniz.
 

Etiketler: koşu ayakkabısı
Mayıs 26, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR