Doğru Ayakkabı Numarası Nasıl Seçilir?

doğru ayakkabı numarası seçimi

Her bireyin ayak yapısı ve ayakkabı numarası birbirinden farklıdır. Her türlü yükü üstlenen ayaklarımızın spor ve egzersiz gibi ağır aktivitelerde dahi bizleri taşıyor. Ayak sağlığı için en çok dikkat edilmesi gereken husus ise ayakkabı seçimi olacaktır. Günlük ya da spor olarak farklı modeller üzerinde değerlendirme yapmak gerekecektir. Ayakkabı seçimi ile de iş bitmiyor. Doğru numara seçmediğiniz taktirde ayak sağlığınız bozulabilir. Konforsuz ve ayak numarasına uygun olmayan modeller ayak tabanının nasırlaşmasını, baş parmak ekleminin eğilmesini tetikler ve aynı zamanda ayakta kireçlenmeye sebep olabilir. Yine yanlış ayakkabı seçimi spor yaralanmalarının da en temel sebebidir. 

Ayakkabı ölçüsünün ya da numarasının belirlenmesinde en uzun parmak esas alınmaktadır. Ayak yapısına göre en uzun parmaklar 1 ya da 2. parmaklar olabilmektedir. Parmaklıkların yeterince sığdığı ve içinde bükülmediği ayakkabılar doğru olacaktır. Ayağı sıkmayan numara da doğru numara diyebiliriz. Büyük numara ayakkabılar ayakkabıdan çıkarken küçük numara modeller ise ayağı sıkar. Özellikle ayakkabınızı yeni aldığınızda kendi numaranızı alsanız da ayağınız ile uyum sağlaması geç olabilir. Ayakkabı giyme süresinin düzenli olarak artırılmasında yarar var. Yani ayağınızın şiştiği bir zamanda ayakkabı tercih ederseniz daha doğru olacaktır. İngiltere’de yapılan bir araştırma erkeklerin 1/3’ü, kadınların ise ½’sinin ayak numarasını yanlış bildiğini göstermektedir. Dünya geneline yayıldığında aslında bu oranlar çok ciddidir. Sizler de yanlış numara giyiyor olabilirsiniz ve sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilirsiniz. 

 

Neden Yanlış Ayakkabı Numarası Tercih Ediliyor?

Özellikle çocukluk döneminde ebeveynler tarafından kıyafetler de dahil ayakkabılar hep bir numara büyük alınırdı. Çocukların ayakları çabuk büyüdüğünden dolayı aslında tüm bu alışkanlıkların sebebi çocukluk dönemine dayanıyor. Bu alışkanlıktan vazgeçemeyen bireyler kendi numaraları ile asla rahat edemiyor. Ayrıca ayakkabı numarasını büyük ya da küçük göstermek isteyen kişiler tarafından da yanlış numara seçimi yapılıyor. Çok küçük numaraların bireyler arasında dalga konusu olması sebebi ile standartlar üzerinde söyleme eğilimi de yanlış seçimlerin temel sebepleri arasında yer alıyor. Pek çok birey aslında buçuklu numaralar giyiyor. Ancak bu numaralar sadece ünlü markalara ait spor ayakkabılarında var. Her bireyin ayak yapısı farklıyken ayakkabı kalıpları tek bir tipe hitap ediyor. Fakat uzun ya da genişliği fazla olan ayaklar uygun olmayan numarayı tercih ettiklerinde zorluklar yaşıyor. 

Küçük numara ayakkabı alınmasının temel sebeplerinden bir diğeri de nasılsa açılır düşüncesi oluyor. Ayaklarım şiştiğinde bir numara büyük ile rahat ederim düşüncesi de bir başka etken. Denenmeden alınan ayakkabılar ya da numarası olmadığı için uygun olmayan numaraların satın alınması da kötü sonuçlara sebep oluyor. Bu durum yalnızca ayak ağrısına değil, bel ağrısı, bacak ağrısı, sırt ağrısı ve hatta baş ağrısına dahi yol açabilmektedir. Ayaklarımız hayat boyunca bizlere lazımdır ve tüm yükü kendileri üstlenir. Bu sebeple yanlış ayakkabı giymek ayakların deforme olmasına ve kemik çıkıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. 

 

Doğru Ayakkabı Numarası Nasıl Bulunur?

Tüm dünyada aslında ölçüler farklı gibi görülse de temel ayak ölçüsü üzerinden tercih yapılması gerekiyor. Eğer profesyonel olarak ayak numaranızı ölçtürme ihtimaliniz yoksa bu durumda ölçümü kendiniz yapmalısınız. Cetvel ve mezura yardımı ile yapacağınız ölçümler doğru olmaktadır. Yine düz bir zeminde çizgili kağıdın üzerine ayağınızı koyduğunuzda parmak ucu ve topuk noktalarını işaretleyin. Sağ ve soldan düz çizgiler çizin ve ayağınızı kaldırın. Çizgiler arasında bulunan uzaklığı ölçtüğünüzde doğru ayak numaranızı da bulmuş olursunuz. Bulduğunuz ölçü ayağınızın gerçek ölçüsüdür. Ancak geniş için bulduğunuz numaradan yarım santim düşmeniz gerekir. Kalemle ayak arasında boşluğun hesaplanması tam da mümkün olmaz. Örneğin 21,5 cm çıkan bir ayak 35 numaradır. Ya da 26 cm 41 numarayı temsil etmektedir. 

Kaliteli ve şık bir modele kavuşmak her zaman mümkün olmuyor. Görünüşüne bakarak tercih ettiğiniz bir ayakkabı ise çeşitli sıkıntılara yol açabiliyor. Yalnızca görüntüye dikkat ederek aslında sağlığınıza hiç de uygun olmayan bir model tercih etmek yerine bazı noktalara dikkat ederek doğru numaralar ile ayak ve aslında tüm beden sağlığınızı koruyabilirsiniz. Çünkü ayakta meydana gelen sorunlar aslında pek çok vücut sıkıntısının da sebebini oluşturmaktadır. 

 

Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Ayakkabı alırken dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. 

  • Baş parmak ve topuğun ayakkabı içerisinde şeklini koruduğunu tespit edin. Parmak ve topuk kısımlarının sıkması durumunda kalıcı deformasyonlar oluşacaktır. Yumuşak topuklar hızlıca sarkma eğilimi göstereceğinden dolayı ayakkabının topuk kısmının yumuşak olması gerekir. Aksi halde yürürken de pek çok sıkıntı yaşayabilirsiniz. 
  • İki ayağınız arasında fark bulunuyorsa tercih büyük olan ayağa göre yapılmalıdır. Fark etmesek de pek çoğumuzun bir ayağı diğerine göre daha büyüktür. Bu sebeple farklı numaralar arasında deneme ve değerlendirme yapılmalıdır. Her iki ayağınız ile uyum içinde olan numara tercih edilmelidir. 
  • Ayakkabı satın alırken alışkanlıkların göz önüne alınması gerekiyor. Normal şartlarda topuklu ayakkabı gitmiyorsanız ayağın orta kısmına bası uygulamanız doğru sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Uyguladığınız bası topuğunuzun geri kaymasına sebep olabilir. Ayakkabı tabanları yeterince esnek olmadığında ayak eklemlerinin normal hareketlerini yerine getirmesini de engelleyecektir. Bu tür ayakkabılar çabuk yorulma, yürüyüş bozuklukları ve vücutta fazla enerji tüketimine yol açabilmektedir. 
  • Ayağı sıkan ve numaranız ile uyumlu olmayan modelleri “zamanla açılır” diye düşünerek satın almamak gerekiyor. Kas fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerinde ciddi hasarlara yol açan bu ayakkabılar kısa sürede ayaklarınızın da yapısal olarak bozulmasına sebep olacaktır. 
  • Ayakkabı alışverişlerinin genelde öğleden sonra yapılması gerekir. Çünkü sabah saatlerinde ayaklarınız şişik olmayacağından dolayı sabah alacağınız ayakkabılar öğleden sonra ayağınızı sıkmaya başlayabilir.
  • Yeni alınacak olan modellerin içeriden de kontrol edilmesi gerekiyor. İç yüzeyde ayağı rahatsız edecek sertlikte dikişlerin olmaması gerekir. Taban esnek olmalı, ayağa giyip çıkarması da kolay olmalıdır.
  • Yeni alınan ayakkabıların düz bir zemin üzerinde denenmesi gerekir. Yumuşak halılar rahatsız ederken çıplak bir zeminde yürümek ise doğru sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.
  • Şayet topuklu ve topuk boyu yüksek bir model almayı düşünüyorsanız tercih edeceğiniz maksimum boy 9,5 cm olmalıdır. Taban ile topuk kısmı arasında ise en az 3 cm mesafe olmalıdır. Bu mesafenin kısa olması durumunda tüm yük ayak parmaklarına aktarılmaktadır. 
  • Zaman içinde ayaklarınızı büyüme ve genişleme eğilimi gösterebilir. 2 yılda bir ayak numarasının güncellenmesi gerekir. 
  • Yüksek taşlı topuklu ayakkabı deniyorsanız ayağın ayakkabı içinde kaymadığından emin olun. Bu topuk kırılmalarına yol açabilir.
  • Şayet kürk astarı olan bir model deniyorsanız bu durumda aşınma sebebi ile ek bir boş alan oluşacaktır. 
  • Süet bir ayakkabı tercih ediyorsanız ayakkabının rahat ve hızlı giyildiğinden emin olmalısınız. Ayağı sıkıca saran süet ayakkabılar almak daha mantıklı olacaktır. 
  • Sivri burun bir ayakkabıda ise ayak baş parmağının ön kısmında 1-2 cm boş alan kalmalıdır.

Sizler de bu kriterlere dikkat ederek doğru büyük numara bayan ayakkabı ve ayak numarası tercih edebilir, şıklığınıza şıklık katarken sağlığınızı da tehlikelerden korumuş olursunuz.

 

Bir önceki yazımıza Bayanların Vazgeçemediği Bot Modelleri hakkında bilgiler paylaştık. Dilersen orayı da okuyabilirsin.

Etiketler: ayakkabı numarası
Mart 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR